Strona główna    /    Aktualności    /    Zachwyć zagranicznych znajomych polską kuchnią

Zachwyć zagranicznych znajomych polską kuchnią



Przywykliśmy myśleć, że jeśli chcemy zaproponować gościom coś wykwintnego, to z całą pewnością nie będą to dania kuchni polskiej. Stawiamy więc na restauracje włoskie, japońskie i francuskie, a tymczasem nie mniejsze pyszności znajdują się w naszym regionalnym menu. Wystarczy wiedzieć, czego szukać.

Poznanie przez smakowanie

Aby w pełni poznać kraj, jego dziedzictwo i bogactwo, należy także spróbować dań tradycyjnych, wytwarzanych z regionalnych produktów najwyższej jakości. Na talerzu bowiem znajduje się całe dziedzictwo przekazywane z pokolenia na pokolenie. I choć może się wydawać, że bigos, flaki czy kotlet schabowy nie są dość wyszukane, by ugościć naszych znajomych z zagranicy, okazuje się, że rodzime pierogi wcale nie są mniej wykwintne niż włoskie ravioli.

Klasyka w nowym wydaniu

zdj Zachwyć zagranicznych znajomych polską kuchniąJeśli komuś się wydaje, że kuchnia polska charakteryzuje się daniami przaśnymi, jest w ogromnym błędzie. Wszystko zależy od naszej kreatywności, a jeśli udajemy się do restauracji – to od pomysłowości i kunsztu szefa kuchni. „Szczególnie warto sięgnąć po mięsa, ryby i inne produkty charakterystyczne dla regionu, w którym przebywamy oraz po dania uznawane za potrawy narodowe” – mówi Arkadiusz Janczarek, szef kuchni w warszawskiej Restauracji 99 (www.restaurant99.com).

Cudze chwalicie, swego nie znacie

Niemal w każdym aspekcie naszego życia bardziej skłonni jesteśmy zachwalać to, czego nie mamy na co dzień. Podobnie jest z tradycyjnymi polskimi produktami i potrawami. Zachwalamy kuchnie całego świata, traktując polską bardzo niesprawiedliwie. Tymczasem okazuje się, że wielu zagranicznych turystów docenia produkt przez nas niemal niezauważany – polski chleb. Nie mniej cenione są również wędliny i kiełbasy, często wciąż wytwarzane z zastosowaniem tradycyjnych receptur oraz dawnych metod wędzenia (www.poland.gov.pl/Kuchnia,tradycyjna,i,regionalna,w,Polsce,9940.html). Przykładem, jak nie doceniamy tego, co dla obcokrajowców stanowi przysmak, jest również gęsina, która dopiero niedawno zaczęła powracać na nasze stoły. Proponowanie zagranicznym znajomym dań kuchni polskiej może być dobrym pretekstem, aby samemu poznać ją nieco bliżej, rozsmakować się na nowo w czymś dobrze znanym lub zdziwić się, że tak wykwintne potrawy nie są jedynie domeną np. kuchni francuskiej.

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *